середу, 4 жовтня 2023 р.

Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни

Медіаграмотність розвиває навички, потрібні для розуміння і використання інформації, представленої через різні медіа канали. Цінність інформації в умовах війни можна порівняти з справжньою зброєю, тому вміння користуватися нею та навчити робити це інших є необхідною навичкою сьогодення.

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки вже не перший рік проводить заходи з медіаосвіти та медіа грамотності, так сьогодні освітяни Херсонщини стали учасниками тренінгу «Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни». Зустріч відбулася в співпраці з КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради в форматі онлайн.

Адже, попри важливість інформації, не всі її джерела однаково достовірні або нейтральні. Вони можуть мати різні мотиви, нейтральність, якість та достовірність. Це в свою чергу, покладає значну відповідальність на користувачів інформації, щоб критично оцінювали джерела інформації та виробляли власне розуміння на основі надійної, якісної інформації.

Під час роботи учасники проаналізували, як працюють соціальні мережі, яким чином вони маніпулюють та збирають інформацію про користувачів. Виявили, наскільки небезпечним може бути їх використання. Сформували навички нетикету, толерантної поведінки у спілкуванні у соціальних мережах та визначили роль цифрової репутації особистості.

Працюючи над практичними завданнями, учасники підвищили свою компетентність у розумінні та виявленні фейків, освоїли технології фактчекінгу, розкрили основні наративи російської пропаганди та ознайомилися з можливостями штучного інтелекту у боротьбі з дезінформацією.

Щиро дякуємо за плідну співпрацю з вчителями Херсонської області та керівництвом КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.