понеділок, 2 жовтня 2023 р.

Козацькі таємнці…

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва. Так, сьогодні, вже другого жовтня, відсвяткували ці свята під час онлайн зустрічі і учні Іванівського ліцею №1, Іванівської селищної ради Херсонської області. Прийнявши участь  в інтелектуальній грі «Козацькі таємниці» підготовленою медіа-центром Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Чому ці свята об’єднані в одне і яке це має значення для українців досліджували юні читачі, мандруючи сторінками української історії доби козацтва.

Адже з давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Запорізькі козаки мали на Січі церкву на честь Богородиці-Покрову, а також ікону її Покрова. Ідучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку.

Учні прослідили, як традиції козаків пов’язані з нашими славними воїнами ЗСУ. Сучасна українська армія береже бойові традиції предків, тому у війську з’явилися назви з іменами легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого.

Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір "мазепинка", нарукавний тризуб. А гасло "Слава Україні! – Героям слава!" стало офіційним вітанням українського війська.

Закріпити свої знання здобуті під час гри читачі змогли пройшовши квест «Що ти знаєш про козаків?». А на завершення заходу відкрили для себе містичні таємниці пов’язані з козаками. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.