четвер, 18 травня 2023 р.

Круглий стіл у МОН України: «Медіаосвіта в часи російсько-української війни»

Скажіть, ви вже встигли відслідкувати, що змінилося більше як за рік війни у напрямку медіаосвіти? Як ми долали ці виклики? Які дієві інструменти для боротьби з дезінформацією ми можемо запропонувати нашим авдиторіям? Якщо ваша відповідь — ні, не хвилюйтеся!
Академія української преси разом з Міністерством освіти і науки України запропонувала подискутувати на цю тему та знайти відповіді під час круглого столу «Медіаосвіта в часи російсько-української війни».

Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки долучилася до цієї події в особі Ірини Ковач, завідувачки медіацентру та співавторки посібника з медіаосвіти «Медіаосвіта в огні», що був презентований сьогодні.


Модераторками заходу стали:

Раїса Євтушенко, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України, відповідальна за упровадження медіаосвіти у загальну середню освіту.

Оксана Волошенюк, експертка з медіаосвіти і медіаграмотності, авторка навчальних посібників та програм.

Круглий стіл відбувся завдяки спільному проєкту Академії української преси та міжнародної організації Internews. Вона впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

В модулі «РОСІЙСЬКА ПРОПАГАНДА НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО ВАКУУМУ», авторкою якого є Ірина Ковач, викладені всі етапи створення штучного інформаційного вакууму, основні методи російської пропаганди, які використовуються на окупованих територіях Херсонської області.

Практичні завдання в розділі представленні на прикладі листівок, які розповсюджували російські військові на окупованій території правобережної Херсонщини. Їх друкували під назвою «Информационный бюллетень», вони були кількох типів. За ними можна чітко прослідити всі наративи, які використовує рф в свої пропагандиській діяльності. Тим самим пропагандисти роблять усе можливе для того, щоб українське суспільство втратило єдність та не було таким монолітним, які ми є тепер. Створення таких посібників - це не просто захист нашої молоді від рашиської брехні, це справжня зброя для боротьби в інформаційній війні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.