четвер, 9 листопада 2023 р.

Кольорова шахівниця пропаганди

Налагоджене роками партнерство та тандем КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» ХОР та КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» дозволяє інформувати та тренувати освітян Херсонської області з питань медіаграмотності, щоразу акцентуючи увагу на сучасних медійних питаннях.


Цього разу, незмінна спікерка онлайн-зустрічей Ірина Ковач, завідувачка медіацентру Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, сертифікована тренерка та авторка посібників з медіаграмотності, запропонувала педагогам онлайн-тренінг «Інформаційна гігієна та медіаграмотність: що нового в умовах воєнного часу. Кольорова шахівниця пропаганди: як протидіяти ІПСО», який досить влучно розкриває сьогоденні проблеми медійної та інформаційної грамотності.

Під час зустрічі з’ясувалося, що ця тема надзвичайно актуальна, адже нинішнє перебування у медіапросторі дуже схоже на шахову партію, бо шахова дошка одна, а шахістів двоє. В цій грі, як відомо, будь-яка дія чи ситуація вигідна лише одній стороні, і не вигідна іншій. Так само як і в медіапросторі. Переможець - це завжди той, хто найкраще підготовлений.

Протягом заходу учасники мали змогу поповнили свої інформативні кейси знаннями про:

· платформи-генератори текстів та зображень на платформах ШІ(штучного інтелекту);
· різноманітні фактчек ресурси, які можуть допомогти у розвінчуванні фейків та неправдивої інформації;
· пропаганду та "зміну сенсів", а також матриці пропаганди;
· специфіку та особливості поширення наративів;
· технології ІПСО.

Отже, вміння критично мислити допомагає людям приймати обґрунтовані рішення, розв’язувати складні питання, відрізняти факти від думок та розвивати навички аналізу. Такий досвід є важливим в багатьох сферах життя, адже він впливає на особистісний розвиток кожної людини. Тому, особливо в цей складний час інформаційної війни, дуже важливо передати такі цінні, якісні знання сучасній молоді.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.