понеділок, 11 вересня 2023 р.

Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни від АУП

Маніпуляції з інформацією в умовах війни набувають особливої гостроти, змінюється і медіаспоживання громадян.  Академія Української Преси продовжує тренінги для тренерів «Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни, як інструмент подолання розриву довіри», учасниками одного з яких стали й бібліотекарі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Крижановська Ольга та Ковач Ірина.

Тренінг відбувся в форматі офлайн 5-7 вересня в м. Київ. Тренер Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, висвітлив тему «Медіаграмотність у фокусі: від критичного мислення до цифрової безпеки».

Під час роботи учасники проаналізували, як працюють соціальні мережі, яким чином вони маніпулюють та збирають інформацію про користувачів. Виявили, наскільки небезпечним може бути їх використання. Сформували навички нетикету, толерантної поведінки у спілкуванні у соціальних мережах та визначили роль цифрової репутації особистості. А ще, взяли участь в майстер-класі зі створення ігор розроблених таким чином, щоб не лише показати теоретичні знання на практиці, але й стимулювати критичне мислення та обговорення серед учасників.


Тренер Сергій Штурхецький, журналіст, голова Незалежної Медіа-Профспілки України, висвітлив тему «Протидія фейкам та наративам».

Працюючи над якою, учасники підвищили свою компетентність у розумінні та виявленні фейків, освоїли технології фактчекінгу, розкрили основні наративи російської пропаганди та ознайомилися з можливостями штучного інтелекту у боротьбі з дезінформацією.

Ну і звичайно подаруночки! Це новий навчальний посібник від Академії Української Преси, щойно з друку, перший примірник «Медіаграмотність під час війни: теорія, методика та інтерактив». Посібник містить методичні поради, рекомендації, зразки лекцій та детальний опис вправ для засвоєння різних аспектів медіаграмотності, підготовлений чільними медіаекспертами, професійними викладачами та практикуючими журналістами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.