понеділок, 10 квітня 2023 р.

Російська пропаганда на окупованих територіях в умовах інформаційного вакууму

З початку повномасштабного вторгнення країна-агресор активно використовує різні медіа, у тому числі телебачення, радіо та Інтернет для поширення своєї пропаганди на окупованих територіях. На тимчасово окупованих територіях знищуються традиційні для людей джерела інформації, починаючи з вилучення і спалення книжок з публічних бібліотек і закладів освіти та завершуючи запровадженням своїх підконтрольних інтернет-провайдерів. Російська пропаганда намагається нав'язувати свій утилітаризм, протизаконні дії та ненависть до громадянського суспільства. Намагається формувати та контролювати громадську думку, спотворюючи факти та інформацію, маніпулюючи свідомістю людей. Тому можна сміливо називати таку пропаганду злочинною та тотально-дезінформаційною.
Щоб не потрапити на маніпуляційний гачок рашистсьткої пропаганди, потрібно чітко знати та розуміти, як вона діє та вміти розрізняти основні маркери її впливу.
Саме такі завдання та вправи розглядали сьогодні учні Опорного закладу «Академічний ліцей» Скадовської міської ради під час тренінгу з медіаграмотності підготовленого працівниками медіа-центру КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки».
Були розглянуті етапи створення інформаційного вакууму на окупованих територіях Херсонської області:
• зупинка видавництва будь-яких місцевих друкованих ЗМІ;
• декодування місцевої телевежі лише на російські телеканали;
• вимкнення українського мобільного зв’язку;
• припинення роботи українських інтернет-провайдерів.
Під час виконання практичної частини тренінгу учні розглянули та проаналізували матеріали листівок, що розповсюджують окупанти на території Херсонської області.

На завершення онлайн-тренінгу провели порівняльну характеристику агітаційних листівок, які розповсюджували нацисти під час Другої світової війни та агітаційні сучасні російські листівки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.