четвер, 8 лютого 2024 р.

«Фальшиве викриття» або схема «все навпаки»

В рамках Тижня безпечного Інтернету Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки вже за традицією проводить заходи з інформаційної та медійної безпеки для своїх користувачів. Так сьогодні учні 9х класів Херсонського Таврійського ліцею розпочали свій день з тренінгу «Кольорова шахівниця пропаганди: як протидіяти ІПСО», який досить влучно розкриває сьогоденні проблеми медійної та інформаційної грамотності.
Протягом заходу учасники мали змогу поповнили свої інформативні кейси знаннями про:
  • · платформи-генератори текстів та зображень на платформах ШІ(штучного інтелекту);
  • · різноманітні фактчек ресурси, які можуть допомогти у розвінчуванні фейків та неправдивої інформації;
  • · пропаганду та "зміну сенсів", а також матриці пропаганди;
  • · специфіку та особливості поширення наративів;
  • · технології ІПСО.
Війна створює попит на фактчекінг. Ти починаєш ретельніше перевіряти інформацію. Аналізуєш медіа, підписуєшся на фактчекінгові проєкти та організації, адже вони відразу завойовують твою довіру своїм профілем роботи. І тут на тебе може чекати сюрприз під назвою «фальшиве викриття», де пропагандисти маскують брехню схемою «все навпаки».
Розбираючи практичні завдання, учні дізналися, що зазвичай у ІПСО факт присутній. Проте він перебільшений чи спотворений. Що відбувається, коли ти намагаєшся його перевірити? Ти тільки переконуєшся, що факт є! Після цього, створюється ілюзія, що це не поодинокий факт, а масове явище. І починається: репост, обговорення, припудрені мізки.
Загальним висновком сьогоднішнього тренінгу є розуміння того, що всі факчекінгові проєкти потрібно пропускати через призму скептицизму.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.