пʼятницю, 2 червня 2023 р.

«Ми скоро повернемося...»

Онлайн-зустріч з Олександрою Шаповал, автором літературно-художнього видання  посібника з медіаграмотності для дітей,  відбулася сьогодні  у читачів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

«Ми скоро повернемося…»    це комікс, жанр видань, в якому поєднані картинки і текст. Автор розповіла про мальописи з медіаосвітніми елементами, які випускає Академія української преси (АУП). Особливістю цих коміксів є те, що вони пояснюють, як споживати і перевіряти інформацію у сучасному світі.

У цього нового видання АУП, власне, два автори - Олександра (авторка сценарію) і Юрій (художник-ілюстратор) Шаповали. Вони працювали над коміксом пів року.

Олександра Шаповал спочатку написала казку, ідея якої виникла після того, як вона була змушена виїхати з України до Німеччини після 24 лютого 2022 року. Згодом переробила її у сценарій, оскільки було вирішено, що саме у форматі коміксу тема війни і переселення в іншу країну буде зрозуміла дітям молодшого віку. У коміксі йдеться про сім'ю мишок, яка переживає початок війни: у Лісокрай, де вони живуть, вриваються кажани. Тато відводить родину до кордону з Лісополем, а сам повертається захищати Лісокрай.

У текст коміксу гармонійно вплетені медіаосвітні елементи, які розробляла Оксана Волошенюк, авторка чималої кількості посібників з медіаграмотності: що саме класти у тривожну валізку, як споживати інформацію, правила безпеки під час ворожого нападу, що публікувати чи не публікувати у соцмережах тощо.

Для 24 сторінок коміксу було розроблено 14 оригінальних персонажів, 23 локації та 71 кадр. Діти дізналися, з яких етапів складається малювання коміксу. Від пошуку різних прикладів для створення персонажа до додавання елементів одягу українців – патріотична футболка з жовто-блакитним сердечком у Ляни, стрічки у волосі Жоржинки, військова форма Ґазда, вишиванка у Ґаздишки... Саме такі деталі наближують комікс до реального часу, і проблеми мишок стають близькими і зрозумілими українським читачам.

А головне, потрібно було вирішити, що саме із коміксу буде на обкладинці коміксу «Ми скоро повернемося». На  ній розмістили наймолодшу героїню Ляну – своєрідний символ українських дітей, які були змушені покинути свої домівки. На звороті коміксу художник помістив усіх персонажів на фоні зоряного неба. Назва коміксу  «Ми скоро повернемося» – це остання репліка з нього, яка вселяє надію на повернення дітей додому.

Дякуємо Олександрі Шаповал за цікаву розповідь про створення коміксів на такі суспільно важливі й актуальні теми.

Електронний варіант коміксу «Ми скоро повернемося» можна завантажити на сайті Академії української преси: https://www.aup.com.ua/komiks-mi-skoro-povernemosya/

Друкований варіант коміксу можна замовити, заповнивши анкету: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdFtP9CpBqNvA.../viewform

Завантажити УСІ розмальовки у форматі pdf: https://medialiteracy.org.ua/wp-content/uploads/2022/12/comics_pictures.pdf

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.