вівторок, 22 січня 2019 р.

На захисті Авторського права

 Сьогодні в медіаклубі в гостях Юлія Чернієнко — письменниця, розробник медіа уроку, тренінгу «На захисті Авторського права». Ознайомила учасників клубу з авторськими правами  дітей та як їх захищати. Дуже важлива тема в епоху Інтернету, коли і батьки і самі діти масово викладають в Інтернеті свої творчі доробки!
Діти малюють, пишуть, співають, створюють комп’ютерні програми тощо. Все частіше в ЗМІ чуємо новини про маленьких геніїв в Україні.
А чи знають батьки та діти, як захистити авторські права малолітніх та неповнолітніх дітей.
Авторське право є інструментом власності, права і ключовою галуззю права інтелектуальної власності; воно призначене захищати зовнішню форму вираження об'єкта (твір, малюнок, збірник, фотографія та інше), тобто їхнє «матеріальне втілення». Авторське право не може використовуватись для захисту абстрактних ідей, концепцій, фактів, стилів та технік, що можуть бути використані у творі.
Однією з основних проблем, пов'язаних з розвитком глобальних комп'ютерних мереж є проблема дотримання права інтелектуальної власності. Як заявляють окремі автори, «добра половина всіх авторських творів, доступних в мережі, опинилася там на незаконних підставах», тобто саме з порушенням прав інтелектуальної власності. Численними є недобросовісне ставлення до знаків, доменних імен. Внаслідок цих і подібних випадків порушуються ті чи інші права інтелектуальної власності, і, отже, вони потребують захисту.
Оскільки сама природа електронних телекомунікацій вимагає багатократного копіювання даних в процесі передачі їх каналами зв’язку та ознайомлення з ними, природно, постають питання стосовно дотримання при такому копіюванні авторських прав. Отже, сьогодні Інтернет фактично став прекрасним щоденно поновлюваним джерелом для порушень у галузі інтелектуальної власності.
До того, як обговорювати проблеми охорони авторських прав в Інтернеті, необхідно, перш за все, визначити, які саме матеріали, доступні через Інтернет, охороняються авторським правом.
 Сьогодні відбулася перша частина тренінгу з авторського права, де ми учасники – учні ЗНЗ№ (11,16,24,31,50) ознайомилися з основними поняттями та інформаційною частиною. А саме про захист авторського права можна буде дізнатися 24 січня в медіа-центрі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки на черговому засіданні міського медіаклубу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.