четвер, 11 жовтня 2018 р.

Люди з критичним мисленням

Люди з критичним мисленням виділяються тим, що, обдумуючи події чи інформацію зі ЗМІ, вони постійно ставлять запитання і шукають на них відповіді. Зазвичай  ми  ставимося  до  процесу мислення так, ніби це щось саме собою зрозуміле  та  природнє    як  дихати  чи кліпати очима. 
При цьому більшість з нас майже не використовують можливості, які закладені  в  цій  дивовижній  людській здатності. Насправді ж мислення можна і навіть     необхідно     постійно вдосконалювати/тренувати,   так   як  тренуються,наприклад,  спортсмени  чи музиканти.  Бо  людина    єдина  істота  в світі, яка може мислити критично.
Тому сьогодні на черговому засіданні медіаклубу ми розглянули  шість базових запитань які ставлять собі критично мислячі люди. І виявили, що процес розвитку критичного мислення складний та багатогранний. На шляху до розвитку такого мислення потрібно пройти 6 послідовних кроків:
1.Нерефлексивний  мислитель –  ще  не  усвідомлює «недорозвиненість» свого мислення.
2.Спантеличений  мислитель    усвідомив,  що  має проблеми зі своїм мисленням.
3.Мислитель-початківець –  намагається удосконалюватися, але без регулярної практики.
4.Практикуючий  мислитель –  визнає  необхідність регулярної практики.
5.Просунутий  мислитель –  росте  у  процесі  своєї регулярної практики.
6.Майстер  мислення –  усвідомлене  і  проникливе мислення стає візитівкою людини.
Критичне мислення – складне й багаторівневе явище. Мислити критично означає вільно використовувати розумові стратегії та операції високого рівня для формулювання обґрунтованих висновків і оцінок, прийняття рішень.
Сьогодні на крок ближче до розвитку свого критичного мислення стали учасники медіаклубу з навчальних закладів № 1,37,41,52,55 та ЛЖЕП.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.