середу, 24 лютого 2021 р.

Мова ворожнечі. Вчимося розпізнавати маніпуляції в медіа

Що таке "мова ворожнечі"? Як стереотипи призводять до жорстокості та ненависті? Як навчитися виявляти мову ворожнечі? На всі ці запитання шукали відповіді учасники медіаклубу Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки під час  онлайн-дискусії  «Маніпуляції в медіа-просторі», що була присвячена Дню спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Що ж таке мова ворожнечі - це випадки расової, етнічної та інших форм дискримінації, які відбуваються кожного дня перешкоджаючи мільйонам людей усього світу нормально  жити та розвиватися.
Мова ворожнечі поділяється за трьома типами жорсткості, кожен з яких під час заходу ми розглянули докладно на прикладах близьких нашому суспільству.
Одним з сучасних прикладів мови ворожнечі стали офіційні дослідження проведені українськими правозахисними організаціями. Було виявлено, що українці, кримські татари, члени або прихильники Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, мусульмани і мігранти є основними групами, проти яких використовувалася мова ворожнечі в інформаційному просторі Криму.
Ще одними із прикладів мови ворожнечі на нашій території були розглянуті події з минулого. Невизнання голодомору в Україні та невизнання департації кримських татар 1944р.
Найжорсткішими прикладами мови ворожнечі були матеріали про геноцид ромів та євреїв на території нашої держави під час Другої світової війни.
На сьогоднішній день  українське законодавство сформувало такі ознаки мови ворожнечі, які диференціюються в Законі України «Про інформацію»  як складова  «неприпустимості зловживання правом на інформацію»:
•     Заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України;
•     Пропаганда війни, насильства, жорстокості;
•    Заклики до розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі;
•    Заклики до вчинення терористичних актів;
•    Заклики до пропаганди комуністичного  та/або  націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки;
В сучасному суспільстві такі приклади мови ворожнечі неприпустимі, і щоб такого не траплялося, кожна людина повинна вміти критично мислити та одразу уміти виявляти такі маніпуляції у медіапросторі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.