пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Навчально-методичні ресурси із безпеки в Інтернеті

Для проведення зустрічей, обговорень, тренінгів, форумів, конференцій, класних годин, батьківських зборів, квестів із безпеки в Інтернеті учасники медіаклубу підготували добірку онлайн-ресурсів для вчителів та учнів закладів ЗСО м. Херсон.

Навчально-методичні ресурси 
Навчально-методичний посібник «Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість» Посібник містить плани уроків призначені для учнів та учениць початкової школи та зосереджені на ключових принципах мережевого етикету й безпеки. Заняття запропоновані у п‘яти темах: обачність в Інтернеті, пильність в Інтернеті, захист в Інтернеті, доброзичливість в Інтернеті, сміливість в Інтернеті.
Джерело: https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2018/08/PRESS.pdf

Робочий зошит для підлітків the Web We Want (Інтернет, який ми хочемо)
Посібник створений молодими людьми для молоді, спрямований на вивчення прав та обов’язків в Інтернеті та заохочення до роздумів про поведінку в Інтернеті.
Запропоновані 18 завдань допоможуть підліткам перевірити свої навички, дізнатися більше про свої права в онлайн-світі.
Посібник для вчителів the Web We Want (Інтернет, який ми хочемо).
Посібник містить плани уроків, що пропонують ідеї та заходи, щоб заохотити молодь розвивати навички творчого та критичного мислення, необхідні для повноцінного життя в світі.
Керівництво із соціально-педагогічного супроводу формування безпечної поведінки підлітків в Інтернеті
Посібник містить теоретичні питання безпечної поведінки в Інтернеті, опис занять та 8 тренінгових вправ із розвитку базових компетенцій безпечної поведінки підлітків в Інтернеті, плани заходів для педагогів та батьків.
Джерело:
https://goo.gl/J1Xkg6
Посібник з протидії мови ненависті «Закладинки»
Посібник містить 24 приклади вправ з теми протидії мові ненависті онлайн через навчання з прав людини. У вправах розкриваються теми мови ненависті онлайн, прав людини в Інтернеті, свободи вираження поглядів, приватного життя і безпеки, інтернет-грамотності, демократії та участі.
Джерело: https://goo.gl/GZNQYf
Онлайн-курс “Права людини в освітньому просторі”
Третій модуль курсу розкриває тему «Права людини та Інтернет»: еволюція концепції прав людини у цифрову еру, результати моніторингу сайтів закладів освіти в Україні (2018). Дає можливість дослідити власний сайт закладу освіти чи сторінку закладу освіти щодо дотримання прав дитини онлайн, дізнатись більше про законодавство та міжнародні ініціативи щодо безпеки дітей в онлайновому просторі.
Мікрокурс “Безпека дитини в Інтернеті: від загроз до можливостей” від Уміти
Про сучасне розуміння ключових понять теми; класифікація загроз в Інтернеті; принципи формування безпечної поведінки; звернення по допомогу та захист; ідеї та ресурси для позакласних заходів.
Відео про безпеку в Інтернеті від Координатора проектів ОБСЄ в Україні:
“Захистити свої гроші під час онлайн-шопінгу” https://www.youtube.com/watch?v=qB_Y_C–g5mY
“Захисти свою персональну інформацію” https://www.youtube.com/watch?v=DjjYSRNAJgI
Відео містять короткі поради щодо безпеки в Інтернеті та можуть бути використані під час освітніх заходів як з підлітками, так і з представниками та представницями професійних спільнот.
Канал “Права людини та Інтернет”
Канал містить 8 роликів, що відповідають змісту розділів Посібника з прав людини для Інтернет-користувачів та пояснювального меморандуму (Рекомендація СМ/Rec(2014)6 Комітету міністрів країнам-членам щодо посібника з прав людини для Інтернет-користувачів – пояснювальний меморандум).
Відео містять короткі поради щодо безпеки в Інтернеті та можуть бути використані під час освітніх заходів як з дітьми та молоддю, так і з представниками та представницями професійних спільнот.
Ресурси про День безпечного Інтернету:
Офіційний сайт Дня безпечного Інтернету (англійською мовою): www.saferinternetday.org
Сторінка «День безпечного Інтернету в Україні» у Фейсбуці: https://www.facebook.com/UkraineSID
Сайт Центру кращого Інтернету: https://betterinternetcentre.org

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.