вівторок, 24 квітня 2018 р.

«Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні»


Уже другий рік поспіль Херсонський медіаклуб «NaVi» бере участь в міжнародній науково-методичній конференції з медіаосвіти та медіаграмотності, де представляє результати своєї роботи та ділиться досвідом.
Адже упровадження медіаосвіти в освітній процес, визначення інформаційно-цифрової компетентності як однієї з ключових у Новій українській школі стимулює і діяльність бібліотек у цій галузі – як освітянських, так і публічних.
20-21 квітня 2018 року  відбулася Шоста міжнародна науково-методична конференція «Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні»  організаторами якої виступили Академія української преси (АУП) в партнерстві з Міністерством освіти і науки України за підтримки міжнародної громадської організації Internews  та Deutsche Welle Academie. Захід зібрав близько 200-т медіаосвітян для обміну професійним досвідом та практичними напрацюваннями.
Конференцію відкрили її почесні гості та партнери, а саме Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, старший віце-президент з розвитку програм Internews Маржорі Роуз, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, та керівник проектів Академії Deutsche Welle в Україні Кирило Савін.
У рамка конференції відбувається декілька пленарних сесій:
-             Державні пріорітети розвитку медіаграмотності: де ми зараз;
-             Ключові медіагравці: як найпопулярніші медіа впливають на громадську думку і що можна з цим робити;
-             Дезінформація: як подолати? Чим громадянське суспільство, медіа та освіта можуть бути корисними?
Досвідом своєї роботи ми ділилася в секції № 6 «Медіоосвіта – функціонал сучасної бібліотеки».
В секції приймало участь двадцять фахівців різної направленості: бібліотекарі, педагоги, практичні психологи, викладачі, методисти, наукові співробітники, керівники програм з медіаграмотності.
Темою виступу нашого закладу була  «Медіаосвіта для лідерів шкільного самоврядування: досвід співпраці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки і Міського учнівського парламенту м. Херсон»
Цей партнерський проект Херсонської обласної  бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки та управління освіти Херсонської міської ради – міський медіаклуб «NaVi» (від «Natuse Vincere» - створені перемагати), започаткований у вересні 2016 року спрямований на формування медійної культури школярів. Його учасниками є лідери учнівського самоврядування усіх загальноосвітніх навчальних закладів міста Херсона, які, окрім того, що здобувають нові знання і навички, ще й ретранслюють їх своїм ровесникам та учням молодшого віку у школах, де навчаються. Таким чином,  через лідерів ми отримали широкі можливості для просування медіаграмотності в навчальних закладах, бо опосередковано охоплюється широке коло дітей та підлітків міста. Успіху роботи міського медіаклубу «NaVi» ми завдячуємо нашій тісній співпраці з управлінням освіти міської ради та з педагогами-координаторами: спільними зусиллями бібліотекарів та педагогів визначаються цілі, яких прагнемо досягти в нашій діяльності, розробляються плани занять та здійснюється постійний моніторинг ефективності роботи.
Активність учасників міського учнівського медіаклубу, в якому підлітки очолюють різні напрями діяльності та керують процесом їх реалізації, переконливо засвідчує: така системна робота дозволяє формувати справжніх лідерів з питань медіосвіти і медіаграмотності, здатних стати своєрідними «каталізаторами» у формуванні медійної культури школярів «цифрової ери».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.