пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Як керують поведінкою людей?

Темою сьогоднішнього засідання нашого клубу була - маніпуляція. Адже нами маніпулюють чи не щодня. Не віриш? Тоді розглянь разом з нами.

ТОП-6 найпоширеніших принципів і правил маніпуляції. Знаючи ці прийоми ти навряд чи станеш жертвою їхнього впливу.
#1 Принцип соціального доказу
Принцип заснований на стадному інстинкті та полягає в наслідуванні поведінки більшості. Коли людина постає перед заплутаною, двозначною ситуацією діє гасло «в будь-якій незрозумілій ситуації роби, як всі». Певно для багатьох знайома ситуація, коли вирішальним критерієм при купівлі товару стають відгуки більшості людей.
#2 Спіраль мовчання
Люди надають перевагу мовчанню, коли відчувають, що знаходяться в меншості. Тому незгодні з почутим і побаченим воліють набирати в рот води й не висловлюватися, адже бояться, що можуть опинитися в соціальній ізоляції через свої погляди.
#3 Метод групового підкріплення
Якщо одну і ту ж тезу чи ідею (і правдиву, і нечесну) повторювати групі людей багато разів, згодом вона прийме це твердження за істину. Якщо люди ідентифікують себе з групою, то не оцінюють критично будь-які її цінності та ідеї, тому що не хочуть бути вигнанцем.
#4 Мотивація страхом
Найсильніша людська емоція – страх. Люди погоджуються з будь-чим у два рази швидше, якщо відчувають загрозу втрати. Аби змусити людину щось зробити, потрібно її налякати. Наприклад, таким методом користуються страхові компанії: поки клієнта не налякаєш, він і не застрахується.
#5 Правило взаємного обміну
Людина зобов'язана відплатити за те, що їй дала інша людина. Простими словами – відповісти добром на добро. А оскільки будь-які зобов'язання пригнічують, хочеться позбутися від них якомога швидше. Іноді люди роблять невелику послугу з розрахунком на те, щоб в майбутньому звернутися з більш масштабним проханням.
#6 Прохання про допомогу, або метод Бенджаміна Франкліна
Люди люблять, коли їх просять допомогти. По-перше, відштовхуючись від правила взаємного обміну, людина думає, що в разі необхідності може розраховувати на відповідну допомогу. По-друге, допомагаючи, вона відчуває себе потрібною та корисною. А це, як то кажуть, безцінно.
Хотілося б відмітити найактивніших учасників сьогоднішнього засідання це учні з ЗОШ № 1,6,11,26,31.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо за ваш коментар! Він буде опублікований після схвалення модератором.